Reflexens funktion

Julen är en högtid som många barn och vuxna ser fram emot. Kanske är det för den goda maten, Kalle Anka eller alla julklappar under granen. Men det är också den här perioden då vi återigen börjar få längre dagar. Solen går ner några sekunder senare för var dag som går. Vårkänslorna kommer smygandes och affärerna börjar fyllas med ljusa färger och vårens senaste trender. Du hinner en längre glimt av dagen och garderoben består mer och mer av härliga vårfärger.

Det kan kännas otroligt motbjudande att hänga på en reflex på jackan eller att bära en reflexväst över de nyinköpta vårkläderna. Det kan även kännas som att dagarna blir ljusa och att trafikanterna borde se dig i skymningen.

 

Vad är reflexer?

Reflexer kan bestå av många typer av färger och former. Det finns reflexvästar i olika storlekar, reflexdjur i hård plast och blinkande LED-lampor som gör att du ses i mörkret. Reflexer kan även användas i form av reflexkläder, dessa kläder är sydda i reflekterande material.

Det är viktigt att välja reflexer med omsorg.

 

Varför använda reflexer?

Oavsett var du befinner sig, på landsbygd eller i stan, är du svår att upptäcka om det är mörkt. På vintern är det mörkt extra länge i Sverige, men solen går ned även på sommarhalvåret. Detta innebär att vi behöver bära reflexer varje dag och året runt. Även på andra sidan jordklotet, i varmare länder, behövs reflexer för att du ska synas.

I trafiken sker det många olyckor med fotgängare som blir påkörda. En av anledningarna till detta är för att de gående trafikanterna inte har reflexer på sig och därmed inte är synliga i trafiken. Det är först på några meters avstånd som bilister uppfattar en promenerande person. Det kan vara för sent att bromsa för bilisten. Med en bra reflex syns du på över 100 meters avstånd om bilisten har halvljuset på, vilket ger föraren mer tid till att bromsa in.

Föräldrar är duktiga på att förse sina barn med reflexer i olika färger och formar. Det är lika viktigt för vuxna att bära reflexer för att öka sin synlighet i trafiken.

Mer information om reflexer och trafiksäkerhet finns att läsa hos NTF

 

När ska man använda reflexer?

Det är viktigt att välja rätt reflex för rätt användningsområde. Vid löpning, cykling eller annan typ av träning är det viktigt att ha kläder och reflexer som är avsedda för aktiviteten. Vid till exempel löpning på småvägar eller vägar som inte är upplysta är det viktigt att ha både reflexer som syns framifrån och bakifrån. På samma sätt är det viktigt att synas framifrån och bakifrån om man springer i närheten av trafiken.

I andra typer av aktiviteter finns det fler möjligheter att synas i mörkret med hjälp av reflexer. Vid rastning av hund kan till exempel både hunden och ägaren bära reflexer i olika utföranden, färger och storlekar. Hunden kan ha reflextäcke, blinkande hundhalsband och ett koppel i reflekterande material. Ägaren kan bära en väst i reflekterande material och en LED-lampa som blinkar. Ett reflexband kan användas på både förare och hund då det har oändligt med användningsområden!

 

Välja synliga reflexer?

Det är viktigt att välja rätt typ av reflexer. Reflexers förmåga att reflektera ljus kan mätas i ett CIL-värde, ett mått på hög reflektionsförmåga. Ju högre värde på skalan, desto bättre syns reflexen på långt avstånd.

En annan metod för att mäta reflexens förmåga att reflektera ljus är albedo. Albedo är ett mått som anges i den andel av strålning som återkastas av den belysta ytan. 0 albedo betyder att inget ljus reflekteras, medan 1 albedo innebär att allt ljus reflekteras tillbaka till ljusstrålens källa.

Det finns andra faktorer som avgör hur pass effektfull reflexen är och den faktiska reflexeffekten. Det inkluderar till exempel hur mörkt det är i omgivningen som reflexen befinner sig i. Det inkluderar även hur pass starkt ljuset är som träffar reflexen samt hur stor reflexen är.

 

Kan reflexer bli gamla?

Reflexer kan bli slitna eller repiga men synligheten försämras inte med åren. Reflexens förmåga att reflektera ljus kan försämras om reflexen är repig eller smutsig. Undvik även att reflexen blir överhettad, till exempel av att stå i solen en längre tid.

 

Tvätta reflexer?

Reflexer kan bli smutsiga när de används dagligen. Det går bra att torka av reflexer med en fuktig trasa.

 

Reflextofs Deluxe

Reflextofsen är en trendig modeaccessoar att hänga på väskan eller använda som en del av den dagliga outfiten. Gucci är ett modehus som har snappat upp tofsmodet och den återkommer på många väskmodeller i deras sortiment. Dessvärre fyller inte Gucci’s tofsar den reflekterande funktionen som behövs för att synas i stan. Även andra stora modehus såsom Oscar de la Renta, Saint Laurant, Chloé och the Row har valt att smycka handväskor med charmerande tofsar och andra typer av accessoarer. Vi på Herbertine har inspirerats av dessa varumärken och fokuserar på att ta fram och sälja snygga reflexer designade för de modemedvetna.

 

Reflextofs DIY

Det är trendigt att skapa sina egna kreationer, eller sätta en egen touch på en befintlig produkt. Det går självfallet att utföra en reflextofs DIY! Börja med att hitta en karbinhake som du tycker har en lagom storlek. Lättast blir det om karbinhaken är i metall, men det går bra med andra material såsom plast eller trä. Snyggast blir karbinhaken om den matchar väskans metalldelar, en färg i guld eller silver är lättast att matcha med. Det går även bra att spraymåla eller måla haken för hand med metallfärg eller färg som passar det material på karbinhaken du har valt.

 Hitta sedan ett material för att göra din reflextofs av. Det kan vara till exempel en gammal reflexsele eller reflexväst. Materialet kan vara i polyester och PU-läder som är ett veganskt alternativ till läder, även kallat konstläder. Klipp en lång remsa av reflexen, ju längre desto bättre! Klipp sedan fransar på remsans ena långsida. Rulla sedan ihop remsan och fäst ihop med karbinhaken.

 


Kommentera

Vi kommer kontrollera kommentaren innan den publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.