Vår e-handel stödjer inte din webbläsare. Vi rekommenderar att byta webbläsare till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

Skickas inom 1-2 vardagar

Fri frakt på ordrar över 500 kr

Reflexens funktion

Julen är en högtid som många barn och vuxna ser fram emot. Kanske är det för den goda maten, Kalle Anka eller alla julklappar under granen. Men det är också den här perioden då vi återigen börjar få längre dagar. Solen går ner några sekunder senare för var dag som går. Vårkänslorna kommer smygandes och affärerna börjar fyllas med ljusa färger och vårens senaste trender. Du hinner en längre glimt av dagen och garderoben består mer och mer av härliga vårfärger.

Det kan kännas otroligt motbjudande att hänga på en på jackan eller att bära en reflexväst över de nyinköpta vårkläderna. Det kan även kännas som att dagarna blir ljusa och att trafikanterna borde se dig i skymningen.

Det finns många olika färger och former. Det finns reflexvästar i olika storlekar, reflexdjur i hård plast och blinkande LED-lampor som gör att du ses i mörkret. Det är viktigt att välja reflekterande material med omsorg. Tänk dig att du står i ett mörkt rum med mörka kläder. Trots att man använder en ficklampa är det svårt att se dig. Därför fungerar inte heller en svart reflex.

 

Hur reflexen fungerar

Oavsett var du befinner sig, på landsbygd eller i stan, är du svår att upptäcka om det är mörkt. På vintern är det mörkt extra länge i Sverige, men solen går ned även på sommarhalvåret. Detta innebär att vi behöver bära fräcka reflexer varje dag och året runt. Även på andra sidan jordklotet, i varmare länder, behövs dessa för att du ska synas.

I trafiken sker det många olyckor med fotgängare som blir påkörda. En av anledningarna till detta är för att de gående trafikanterna inte har reflekterande material på sig och därmed inte är synliga i trafiken. Det är först på några meters avstånd som bilister uppfattar en promenerande person. Det kan vara för sent att bromsa för bilisten. Med en bra reflex syns du på över 100 meters avstånd om bilisten har halvljuset på, vilket ger föraren mer tid till att bromsa in.

Föräldrar är duktiga på att förse sina barn med roliga reflexer i olika färger och formar. Det är lika viktigt för vuxna att bära reflexer för att öka sin synlighet i trafiken.

Mer information om trafiksäkerhet finns att läsa hos NTF. Du kan även ringa och rådfråga Trygg Hansa.

Det är viktigt att välja rätt reflex för rätt användningsområde. Bär du mörka kläder är det extra viktigt. Vid löpning, cykling eller annan typ av träning är det viktigt att ha kläder och reflexer som är avsedda för aktiviteten. Vid till exempel löpning på småvägar eller vägar som inte är upplysta är det viktigt att ha både reflexer som syns framifrån och bakifrån. På samma sätt är det viktigt att synas framifrån och bakifrån om man springer i närheten av trafiken.

I andra typer av aktiviteter finns det fler möjligheter att synas i mörkret med hjälp av reflexer. Vid rastning av hund kan till exempel både hunden och ägaren bära reflexer i olika utföranden, färger och storlekar. Hunden kan ha reflextäcke, blinkande hundhalsband och ett koppel i reflekterande material. Ägaren kan bära en väst i reflekterande material och en blinkande lampa i LED. Ett reflexband kan användas på både förare och hund då det har oändligt med användningsområden! En hund syns generellt ganska dåligt. Det beror på hundens storlek och syns bäst med ett hundtäcke. Minska risken genom att använda reflex till hund. Ett koppel som kan dra ihop längden är att föredra.

 

Var synlig i trafiken

Det är viktigt att välja rätt för att synas. Förmågan att reflektera ljus kan mätas i ett CIL-värde, ett mått på hög reflektionsförmåga. Ju högre värde på skalan, desto bättre syns föremålet på långt avstånd. Dessa synliga reflexer test och det finns två olika typer av test.

En annan metod för att mäta reflexens förmåga att reflektera ljus är albedo. Albedo är ett mått som anges i den andel av strålning som återkastas av den belysta ytan. 0 albedo betyder att inget ljus reflekteras, medan 1 albedo innebär att allt ljus reflekteras tillbaka till ljusstrålens källa.

Det finns andra faktorer som avgör hur pass effektfull reflexen är och den faktiska reflexeffekten. Det inkluderar till exempel hur mörkt det är i omgivningen som reflexen befinner sig i. Det inkluderar även hur pass starkt ljuset är som träffar reflexen samt hur stor reflexen är.

Reflexer kan bli slitna eller repiga men synligheten försämras inte med åren. Reflexens förmåga att reflektera ljus kan försämras om reflexen är repig eller smutsig. Undvik även att reflexen blir överhettad, till exempel av att stå i solen en längre tid.

Reflexer kan bli smutsiga när de används dagligen. Det går bra att torka av rdem med en fuktig trasa.